FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.sylwesterwglogowie.fora.pl Strona Główna
->
Alkohole
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
_____________________\,,/(^_^)\,,/______________________
----------------
Oficjalne Propozycje
Kluby
Bary
Inne
Wasze Propo
Impreza poza Głogowem
Alkohole
Drinki
Inne
>> Pozostałe <<
----------------
JaKa Muzyka na Sylwestra
Potrawy
Napoje i Alkohole
Pozostałe
Fajerwerki
OFF TOPIC
----------------
O NAS
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
lopez
Wysłany: Pon 9:53, 22 Gru 2008
Temat postu: Wertnut
Wertnut
- wino produkowane z dodatkiem ziół, alkoholu, cukru, karmelu i wody. Pochodzi głównie z Francji i Włoch.
Słodki wermut
- jest biały (bianco) lub czerwony (rosso) i zawiera 15,5-16% obj. alkoholu.
Wytrawny wermut
- (dry, extra dry) jest biały, zawiera18% obj. alkoholu i co najwyżej 40 g cukru w litrze.
Półwytrawny wermut - wytwarzany jest również jako różowy.
Najpopularniejsze marki wermutu to:
Martini - najbardziej znany u nas wermut włoski, składnik również popularnego koktajlu o tej samej nazwie. Produkowany jako extra dry, dry, bianco i rosso.
Carpano Punt e Mes - słodko-gorzki wermut włoski o zawartości alkoholu 20% obj. Innym znanym włoskim wermutem jest Cinzano Rosso Antico. Produkowany jest jako bianco, rosso i dry. Noilly Prat jest najbardziej wytrawny w rodzinie wermutów i pochodzi podobnie jak Picon z Francji. Od niedawna produkowane są również wermuty bezalkoholowe.
Obok klasycznych wermutów istnieje duża różnorodność aperi- tifów produkowanych na bazie wina z których wiele zawdzięcza swój smak dodatkowi kory drzewa chinowego. Najbardziej znane w tej grupie to Byrrh (czerwony) i Dubonnet (biały i czerwony) - oba francuskie.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Theme
xand
created by
spleen
&
Emule
.
Regulamin